Știri

INA, prezent la reuniunea anuală a Rețelei OECD a Școlilor de Guvernare: dialog internațional pentru administrații publice moderne și reziliente

Institutul Național de Administrație (INA) a participat, în perioada 8–9 mai 2025, la reuniunea anuală a Rețelei OECD a Școlilor de Guvernare, organizată la Florența, Italia, sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Evenimentul a fost găzduit de prestigioasa Școală de Guvernanță Transnațională a Institutului Universitar European și a reunit directori de instituții de formare în administrația publică din întreaga lume.

Tema reuniunii – „Conturarea viitorului în perioade de incertitudine” – a reflectat preocupările comune pentru consolidarea capacității administrațiilor publice în contexte de criză, tranziții politice și presiuni sociale crescânde.

Agenda a inclus sesiuni dedicate viitorului școlilor de guvernare, relației dintre liderii politici și cei administrativi, precum și rolului formării în promovarea inovației și a sustenabilității în sectorul public. Participanții au discutat despre noi metode de învățare, competențele esențiale pentru funcționarii publici și rolul formării continue în sprijinul unor politici publice eficiente și a unei administrații moderne.

Printre vorbitorii de marcă a fost José Manuel Barroso (fost președinte al Comisiei Europene, fost prim-ministru al Portugaliei).

„Prezența noastră a evidențiat angajamentul instituției pentru promovarea competenței în administrația publică românească și pentru consolidarea dialogului internațional privind reformele administrative. Participarea ne-a oferit nu doar acces la bune practici și perspective comparative, ci și oportunitatea de a reafirma poziția României ca stat membru activ al Uniunii Europene, angajat în modernizarea administrației publice. Colaborarea internațională este o componentă esențială a profesionalizării administrației publice.” - Ioana-Roxana Melenciuc, președinta Institutului Național de Administrație.

 

Stire 12.05.25 Gif

INA și DŠJU Croația: Cooperare pentru modernizarea administrației

Institutul Național de Administrație (INA) din România și Școala Națională pentru Administrație Publică (DŠJU) din Republica Croația au semnat un acord de cooperare menit să consolideze relațiile bilaterale și să promoveze schimbul de bune practici în domeniul administrației publice.​

Acordul, semnat de Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, președinta INA, și Rudolf Vujević, directorul DŠJU, stabilește cadrul pentru colaborări durabile și dinamice în formarea personalului administrativ, cercetare și inovare.

Dintre obiectivele acordului:

  • Dezvoltarea și implementarea de programe comune de formare și proiecte de cercetare;​
  • Schimbul de experiență și bune practici între instituții;​
  • Participarea comună la proiecte finanțate prin diverse programe europene.​

DŠJU are o experiență semnificativă în dezvoltarea unui cadru de competențe pentru angajații din administrația publică, contribuind la profesionalizarea și eficientizarea serviciilor publice. Proiectele derulate de DŠJU au vizat introducerea unui sistem de evaluare a performanței și formare continuă, adaptat nevoilor specifice ale funcționarilor publici. ​

Această colaborare între INA și DŠJU reflectă angajamentul ambelor instituții de a sprijini reformele în administrația publică și de a promova standarde ridicate de profesionalism și eficiență în serviciul public.

 

parteneriate 10

Poziția Consiliului de coordonare INA privind statutul Institutului Național de Administrație

Având în vedere publicarea în transparență decizională a Proiectului de OUG privind reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul acestuia, în data de 07.04.2025, prin care este propusă absorbția Institutului Național de Administrație în cadrul Ministerului, fără personalitate juridică, aducem o serie de clarificări. 

Capacitate instituțională 

Aspecte privind organizarea procesului de formare pentru administrația publică la nivel național 

Abordarea externă privind organizarea procesului de formare   

Implicarea INA în mecanismele de reprezentare la nivel extern

 

Capacitate instituțională

  • Înfiinţarea şi operaţionalizarea Institutului Naţional de Administraţie (INA), ca şcoală de formare pentru administraţie şi actor implicat activ în implementarea politicilor de formare pentru administraţie au fost prevăzute în Planul de acţiuni pentru îndeplinirea condiţionalităţii ex-ante privind existenţa unui cadru strategic de politică pentru consolidarea eficienţei administrative a statelor membre, inclusiv reforma administraţiei publice, la domeniul resurse umane.
  • Recomandările OECD referitoare la INA vizează consolidarea mandatului său cu scopul de a sprijini analiza eficace a nevoilor de învățare și dezvoltarea unei culturi construite în jurul noului cadru de competențe. Recomandările au fost fost reflectate în comunicările către SGG prin rapoartele de monitorizare a îndeplinirii jalonului 405 din PNRR, aferent reformei 1 Îmbunătăţirea predictibilităţii şi a eficienţei proceselor decizionale prin întărirea capacităţii de coordonare a politicilor şi analiză de impact la nivelul Guvernului şi al ministerelor coordonatoare, precum şi prin consolidarea instrumentelor în vederea creşterii calităţii consultărilor publice la toate palierele administraţiei.

Analiza realizată de OECD în primăvara anului trecut, 2024, în raportul de evaluare al României în domeniul Comitetului pentru Guvernanța Publică (Public Governance Committee - PGC) – Comitet esențial pentru procesul de aderare în care evaluarea nu s-a încheiat încă pentru România -  a apreciat existența în România a INA și a trasat recomandări pe termen lung în ceea ce privește:

  • Valorificarea reformelor în curs de implementare în managementul resurselor umane și a noului cadru de competențe pentru a prioritiza competențele de inovare în formare, recrutare și managementul performanței.
  • Facilitarea oportunităților de dezvoltare a capacității administrației publice și leadershipului, mentoringului, rețele de pregătire și alte programe de formare în instituțiile publice.

Aceste recomandări au venit tocmai în contextul în care raportul constată faptul că, deși sunt preconizate reforme prin PNRR, sectorul public din România se confruntă în prezent cu o deficiență de competențe, parțial din cauza proceselor rigide de recrutare, gestionarea inconstantă a performanței și nevoilor de formare neîndeplinite (OECD, 2023), menționând că programele de formare sunt în continuare limitate de constrângeri financiare. Tocmai de aceea, se recomandă întărirea capacității Institutului Național de Administrație, care, ca în multe state OECD, este văzută ca o instituție dedicată, intitulată „școala guvernamentală”.

  • Din 2017, INA a accesat 16 proiecte cu finanțare externă prin care au fost formați 20.000 de angajați din sistemul public. 

 

Aspecte privind organizarea procesului de formare pentru administrația publică la nivel național

Participarea la cursurile de formare organizate pentru administrația publică în România nu este gratuită, contrar abordărilor la nivel european. 

  • În prezent, INA este finanțată din subvenții de la bugetul de stat și venituri proprii. În perioada 2022-2024 programele organizate de INA au înregistrat o creștere de 65%, ceea ce a determinat o creștere a veniturilor proprii cu 56%.
  • INA a dezvoltat și aplicat standarde de calitate în procesul de formare, promovându-le la nivelul tuturor instituțiilor publice cu atribuții în formarea personalului din administrația publică. 

Abordarea externă privind organizarea procesului de formare

  • Majoritatea instituțiilor omoloage INA (respectiv 80%) au finanțare directă de la bugetul de stat pentru a asigura participarea gratuită a personalului din administrația publică la oricare dintre cursurile oferite sau cel puțin la cele considerate prioritare. 
  • 64% dintre instituțiile analizate desfășoară și activități de cercetare, în timp ce 18% dintre instituțiile analizate au în obiectul de activitate și elemente de gestionare a funcției publice (în cele mai multe cazuri acestea derulează concursurile pentru ocuparea anumitor categorii de funcții publice). 

Implicarea INA în mecanismele de reprezentare la nivel extern

  • Din 2017, INA a încheiat acorduri de parteneriat cu 16 organizații europene și internaționale și a aderat/format rețele cu obiect de activitate similar. Aceste parteneriate s-au concretizat și prin organizarea de evenimente comune, dar mai ales prin dezvoltarea unui concept de Seminar regional ce se organizează anual cu reprezentanții organizaților omoloage din regiune. În acest sens, INA are și rolul de a fi un Hub regional în domeniul furnizării de formare.
  • Începând cu anul 2018 Institutul este coordonator tehnic național pentru francofonie, prin parteneriatul cu Organizația Internațională a Francofoniei, în misiunea asumată comun de a consolida competențele personalului din domeniul relații internaționale – afaceri europene.
  • INA asigură reprezentarea în rețelele DISPA (EU Network of Directors of Institutes and Schools of Public Administration), EGPA (European Group for Public Administration) și RESPA (Regional School of Public Administration).
  • INA a fost invitată de OECD să participe și să asigure reprezentarea României în formatul dedicat școlilor de guvernare - The OECD Network of Schools of Government (NSG). Acest format este o rețea globală a instituțiilor responsabile de educație și dezvoltare a funcționarilor publici, cu un accent deosebit pe formarea liderilor și a decidenților, dotând administrațiile cu capacitatea necesară pentru a implementa transformarea și reformele. Rețeaua NSG se extinde rapid, având peste o sută cincizeci de institute membre din toate regiunile lumii.

Având în vedere specificul Institutului Național de Administrație, dar și obiectul principal de activitate (cel de furnizare a programelor de formare) respectarea unui principiu similar cu cel al autonomiei universitare poate conduce la creșterea eficienței, atât prin asigurarea unui nivel de reprezentare european și internațional la același nivel cu cel al Institutelor omoloage, dar și prin asigurarea calității programelor de formare.

În acord cu recomandările OECD și similar modelelor europene de bune practici, susținem întărirea capacității Institutului Național de Administrație prin centralizarea atribuțiilor de formare a sectorului public, respectiv prin asigurarea unei abordări strategice a procesului formare.

 7 aprilie 2025

Consiliul de coordonare al Institutului Național de Administrație

Ioana Roxana MELENCIUC-IOAN, Institutul Național de Administrație
Marius-Constantin PROFIROIU, Consiliul Naţional al Rectorilor
Dragoș-Valentin DINCĂ, Senatul României
Cristina Anca PĂIUȘESCU, Secretariatul General al Guvernului
Florina IACOBESCU, Administraţia Prezidenţială
Sirma CARAMAN, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România
Emil DRĂGHICI, Asociaţia Comunelor din România
Nicoleta ROMCEA, Asociaţia Oraşelor din România
Cristinel IFTENE, Societatea Academică de Științe Administrative

Institutul Național de Administrație, partener cheie în implementarea reformelor din administrația publică românească

În anul 2025, România va beneficia de 24 de proiecte de sprijin pentru reforme esențiale, prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic (IST) al Comisiei Europene. Unul dintre proiectele aprobate este dedicat îmbunătățirii managementului resurselor umane în administrația publică din România, iar Institutul Național de Administrație (INA) joacă un rol important în implementarea acestuia.

Proiectul „Managementul resurselor umane bazat pe competențe în administrația publică din România” are ca scop crearea unui sistem modern de gestionare a resurselor umane, care să sprijine integrarea abordărilor bazate pe competențe în procesele esențiale din administrația publică. INA, în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), va beneficia de expertiza tehnică oferită de Banca Mondială, un partener strategic cu experiență vastă în domeniu.

Obiectivul proiectului este de a dezvolta și implementa programe de consolidare a capacităților în domeniul resurselor umane, cu un accent special pe competențele digitale ale funcționarilor publici, incluzând formarea managerilor și a specialiștilor în resurse umane.

Proiectul vizează activități precum:

  • Dezvoltarea unui pachet de învățare pentru personalul de resurse umane
  • Implementarea politicii de management al performanței bazate pe competențe
  • Crearea unui program de formare pentru managerii din administrația publică
  • Integrarea inteligenței artificiale în managementul resurselor umane

Aceste măsuri vor sprijini partenerii în implementarea unui sistem de resurse umane mai eficient, bazat pe competențe, contribuind astfel la modernizarea administrației publice din România.

Mai multe detalii găsiți aici: ROMANIA Technical Support Instrument - Country Factsheet

 

a

 

Proiect la nivel european aprobat

Institutul Național de Administrație este partener într-un nou proiect european pentru dezvoltarea leadershipului în administrația publică. Acest proiect face parte din programul ComPAct al DG REFORM și este o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană.

Proiectul a fost dezvoltat de INA alături de cinci institute și școli de administrație omoloage de la nivel european.

Oportunitate dezvoltare profesională

În contextul parteneriatului dintre Institutul Național de Administrație și Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), informăm că UMC organizează cursul „Strategii practice pentru atenuarea atacurilor cibernetice bazate pe inteligență artificială”.

Universitatea Maritimă din Constanța, prin Centrul de Excelență în Securitate Cibernetică Maritimă, va găzdui, în perioada 23-25 aprilie 2025, cursul intensiv „Strategii practice pentru atenuarea atacurilor cibernetice bazate pe inteligență artificială”, desfășurat sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC).

Acest curs abordează provocările emergente din domeniul securității cibernetice generate de inteligența artificială și se aliniază Strategiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică în Deceniul Digital.

Seminar Regional INA: Legătura dintre performanța sectorului public și starea de bine a angajaților

În perioada 19-21 martie 2025, la Institutul Național de Administrație (INA) a avut loc seminarul regional cu tema Legătura dintre performanța sectorului public și starea de bine a angajaților. Evenimentul a reunit experți din domeniu și invitați speciali din nouă țări. Acesta a fost dedicat explorării legăturii dintre performanța instituțiilor publice și stării de bine a angajaților, un subiect important pentru dezvoltarea unui sector public mai eficient și mai orientat către oameni.

Printre invitații de marcă ai seminarului s-au numărat:

  • Abel Carreira, Membru al Consiliului de Administrație al INA Portugalia
  • Ágnes Jenei, Universitatea Ludovika de Serviciu Public, Ungaria
  • Tudor Țiclău, Universitatea Babeș-Bolyai, România

Alături de aceștia, s-au aflat partenerii instituționali din Albania, Grecia, Moldova, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, precum și studenții stagiari ai programului INSIDE la INA, derulat de Facultatea de Administrație Publică, Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

INA a lansat oferta de programe de formare 2025

Institutul Național de Administrație a lansat în data de 25 februarie 2025, oferta de programe de formare profesională pentru anul în curs.

Evenimentul, desfășurat la Sala Transilvania, Palatul Victoria, a reunit 120 de lideri și experți din domeniul administrației publice, subliniind angajamentul instituțional pentru eficiență și performanță în interesul cetățeanului. Noua ofertă de formare se concentrează pe piloni precum: orientare către cetățean, competențe digitale, leadership strategic, servicii publice inovatoare.

Lansarea ofertei INA 2025 a evidențiat colaborarea strânsă între INA și instituții cheie ale statului, precum Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Camera Deputaților, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Această colaborare arată angajamentul ferm al decidenților de a sprijini dezvoltarea profesională a resurselor umane din administrație.

Ateliere Digitale cu Google

Institutul Național de Administrație vă invită la seria de webinare „Ateliere Digitale cu Google”:

  • 1 octombrie 2024: Creșterea productivității cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială;
  • 8 octombrie 2024: Elemente de securitate cibernetică în activitatea curentă.

Vă așteptăm să descoperiți cum tehnologia și inteligența artificială pot transforma modul de lucru și să învățați cum să vă protejați împotriva atacurilor cibernetice.

Trainer: Mădălina Stănescu, trainer Certificat Google, specializare digital marketing.
Participare gratuită – evenimentul se adresează funcționarilor publici și personalului contractual din administrația publică din România și Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii și înscriere, contactați-ne la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..